Ce se întâmplă dacă mergi cu anvelope de iarnă când e cald afară

 

Anvelopele de iarnă oferă aderenţă perfectă şi tracţiune maximă pe porţiuni de drum umed, cu zăpadă sau cu porţiuni de gheaţă, dar şi pe asfalt uscat la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. Ce se întâmplă dacă foloseşti anvelope de iarnă la temperaturi peste 7 grade Celsius?

Începând de la 1 noiembrie “conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, constituie contravenţie”, se arată în OUG nr. 5/2011.

Românii nu au înţeles foarte bine partea legată de “drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”, astfel încât majoritatea au făcut cozi în service-uri pentru a-şi schimba anvelopele.

Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru rularea pe un carosabil dificil în timpul iernii. Caracteristicile lor duc la îmbunătăţirea frânării, a tracţiunii şi a manevrabilităţii vehiculului, însă dacă temperatura de afară nu a scăzut sub 7 grade se întâmplă exact opusul.

Cei care conduc automobile cu anvelope de iarnă pe vreme calduroasă se expun la mai multe riscuri.În primul rând, atunci când conduci un automobil cu anvelope de iarnă când e cald afară există un zgomot pronunţat, iar anvelopele se tocesc mai repede.  În al doilea rând, anvelopele de iarnă utilizate la temperaturi de peste şapte grade Celsius au o aderenţă scăzută care se traduce prin distanţa de frânare mai slabă, manevrabilitate mai slabă şi instabilitate.

Cei care au condus automobile prevăzute cu anvelope de iarnă în zilelele mai călduroase s-au plâns că sistemul ABS se activa când rulau pe o suprafaţă uscată. De asemenea, există riscul ca anvelopele să explodeze dacă se circulă cu viteze mari pe distanţe mai lungi de 250 de km.

 

*Preluat de pe : Capital.ro

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

  1. nelut
    nov. 21, 2012 @ 13:45:30

    nu stiu ce sa zic?!ma mai uit pe la formula 1 si vad ca pentru vreme buna au cauciucuri moi.de ce oare?nu cumva ca asigura o aderenta mai buna
    si ce te faci daca in noiembrie e ziua 20 de grade si noaptea ninge?eu am folosit asta vara cauciucuri de iarna.nu prea am vazut nici o diferenta.din ce am observat pina acum este ca cu cit cauciucul e mai tare (dur) cu atita luneca mai tare.

    Răspunde

Lasa-ti amprenta aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Fundatia pentru SMURD

Intelege autismul

Nu fi indiferent !