William James Sidis – geniu fara prestigiu

 

Născut la 1 aprilie 1898, în New York City, dintr-o familie de evrei ucraineni imigranţi, William James Sidis a fost considerat un copil minune cu abilităţi excepţionale matematice şi lingvistice.

La numai 8 ani, pasionat de matematică, tânarul Sidis dezvoltă, având la bază cifra 12, un nou tabel de logaritmi, un an mai târziu susţinând o prelegere la Universitatea Harvard.

În anul 1909, William stabileşte recordul de a fi cea mai tânără persoană care se înscrie la Hardvard College, în cadrul unui program de promovare a copiilor supradotaţi.

După absolvirea universităţii,  Sidis se remarcă în geometrie şi trigonometrie. Îşi ia doctoratul în matematică şi scrie un manual de geometrie euclidiană în limba greacă.

Cu toate că este considerat ca fiind cel mai deştept om care a trăit vreodată, nivelul său de inteligenţă fiind estimat la 250-300 (media IQ fiind 100, peste 150 fiind considerat geniu), preferă să trăiască o viaţă normală, se izolează şi se înstrăinează de părinţi şi prieteni.

În 1919 este arestat şi face 18 luni de închisoare pentru participarea la un miting violent din Boston. Ateu şi socialist convins, William Sidis are mereu probleme cu legea, părinţii săi ameinţându-l cu internarea într-o casă de nebuni.

Chiar dacă la anii maturităţii, Sidis putea vorbi 40 de limbi, el se pierde în anonimat, face slujbe mărunte sau predă matematica şi istoria Americii în cercuri restrânse de prieteni.

Moare la Boston în 1944, în urma unei hemoragii cerebrale, la numai 46 de ani.

Reclame

Lasa-ti amprenta aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Fundatia pentru SMURD

Intelege autismul

Nu fi indiferent !